s701.loopia.se

Politisk satir lockar Umeåpubliken

I höst ställer Profilteatern det rådande ekonomiska systemet mot väggen med föreställningen Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta!. Och ämnet engagerar. Trots att det är ett par veckor kvar till premiär har över hälften av biljetterna redan gått åt.

- Det är ett ämne i tiden, särskilt en höst som denna där det politiska samtalet går på högtryck säger Profilteaterns Lina Hognert, som spelar en av de fyra rollerna.
- Pjäsen tar upp stora och tunga frågor men med humorn som redskap tror jag det blir lättare för folk att vilja ta till sig ämnena menar Tobias Morin, som också ingår i ensemblen.

Med manus baserat på texter av serietecknarna Liv Strömquist och Sara Granér blir det inte helt oväntat en föreställning med rapp satir och vass humor med fokus på kapitalismen och konsumtionssamhället. Något som verkar ligga Umeåbon varmt om hjärtat, eftersom premiärbiljetterna sedan länge varit slutsålda.
- Jag tror att många drömmer om en annan värld tillägger Morin.

Regisserar gör Nora Nilsson som nyligen iscensatt kritikerrosade Lolita på Stockholm Stadsteater. I ensemblen ser vi utöver Profilteaterns fasta skådespelare Lina Hognert och Tobias Morin även Tito Pencheff och Anja Rajic. Föreställningen har urpremiär i Umeå den 3 oktober och spelas 8-11 och 16-18 oktober, därefter åker den ut på turné i landet.