Pressmeddelande: Podden Stormens utveckling blir absurd teater i Umeå

Pressmeddelande från Profilteatern i Umeå
2022-12-06

Podden Stormens utveckling blir absurd teater i Umeå

Våren 2023 gör Profilteatern en scenisk tolkning av Stormens utveckling – den lika sylvassa som flamsiga samtidskommenterande podden med Ola Söderholm, Liv Strömquist och Jonatan Unge. Biljettsläppet sker den 9 december. 

– Vi är stora fans av Stormens utveckling, inte minst för att den rör sig så ledigt mellan skarpa samtidsanalyser och fnissiga sammanbrott. Vi känner att den här pjäsen kan bli både underhållande och tänkvärd, säger Patrik Ågren, producent på Profilteatern i Umeå.

Ensemblen kontaktade regissören Nora Nilsson som genast tände till på idén och började spåna på en tolkning där stormen redan har bedarrat.

I pjäsen Stormens utgrävning, befinner vi oss därför i framtiden. Världen, som vi kände den, finns inte längre och publiken välkomnas till en pågående utgrävning av Malmö musikstudio, numera belägen på Profilteatern. 

På den här platsen, där det en gång i tiden producerades så kallat ”content”, har arkeologerna gjort ett banbrytande fynd. Många frågor återstår att besvara. Inte minst om incels, boomers, tiktok-mammor och övervakningskapitalism. Hur resonerade människorna precis när tech-oligarkerna körde sociala medier-plattformarna i botten, logik och fakta förlorade sitt värde och vi gav upp tanken på kollektiv handlingskraft? Varför verkar det som att det enda folk tänkte på var personlig utveckling, när de uppenbarligen saknade något helt annat?

Efter publiksuccén med pjäsen med den ordentligt tilltagna titeln ”Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta!” bjuder Profilteatern tillsammans med Nora Nilsson på ännu ett satiriskt verk där allt är möjligt. Föreställningen bygger på dramatiserade poddprator från Stormens utveckling av Söderholm, Strömquist och Unge.

– Vi är väldigt glada över det här samarbetet med Profilteatern och att de vill adaptera vårt podd-dravel till scenen, säger poddaren Ola Söderholm i en videokommentar.

Trions enda krav är att skådespelaren Tom Hardy ska vara med, eftersom han – när han har munnen öppen – är väldigt lik Jonatan Unge. 

– Vi får se hur det går med den saken, avslutar producenten Patrik Ågren.

Kontaktperson
Patrik Ågren, producent på Profilteatern
076-113 97 25
patrik@profilteatern.se

Stormens utveckling
Biljettsläpp: 9 december
Premiär: 10 mars
Spelperiod: 10 mars-2 april
Regi och manus (i devising med ensemble): Nora Nilsson
Idé och gestaltning: Profilteatern

Videokommentar
(Länk till Vimeo)